Форум за електроника
|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
Kartoff Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Ное 18, 2012 6:20 Заглавие: Регулируем товар за захранване, КАК ? |
|
|
От известно време ми се върти в главата идеята да си направя нещо с което да мога да товаря захранвания като например ATX с цел тестване на възможностите...
Трябва ми да може да осигурява товар от порядъка на 2000W, но и 1600-1700 пак са достатъчни на първо време... Или по друг начин казано около 150A при 12V...
Някой хора това го постигат със товарни съпротивления, но там стойностите скачат през големи интервали, а на мен ми трябва да може тока да се регулира по финно с потенциометър... Това явно би могло да се постигне чрез някакво решение посредством мосфети, но не знам откъде да намеря работеща схема на такова чудо...
Ще е добре ако има някакви защити и т.н.
Ако някой има идея и може да помогне ще съм му много благодарен
Поздрави на всички. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Ное 18, 2012 9:16 Заглавие: За товара |
|
|
Готов чарк .
За схеми - напиши electronic load ( или active load) в някоя търсачка. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
gueswhoaz Опитен потребител

Регистриран на: 13 Юни 2009 Мнения: 602 Местожителство: По света и у нас
|
Пуснато на: Нед Ное 18, 2012 11:52 Заглавие: |
|
|
http://www.electronics-lab.com/blog/?p=6614
Има и съвсем прости е-товари, но мен ако питаш това е абсолютно разхищение на пари и материали. Наистина ли ти трябва толкова точно да контролираш тока през товара? Не можеш ли просто да си навиеш кантал с изводи - ако искаш през 50W можеш да ги направиш. До колкото си спомням кантала има температурно стабилно съпротивление, няма да се измени товара ти много като загрее.
Ще ти трябват поне 10 транзистора, и то яки за да може пакета в който са да отдаде 200W, колко алуминии ще замине за радиатори не ми се мисли, а и всичко тва трябва да го напъхаш в кутия. Кантала ще ти струва 10 кинта най-вероятно. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Kartoff Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Ное 18, 2012 18:56 Заглавие: |
|
|
@gigant, за готовия чарк не съм съгласен защото до колкото виждам там пише от 50 волта нагоре, а на мен ми трябва да товаря 12v, 5v, 3,3v... А и като се замисля колко ли ще струва това, по добре не...
@gueswhoaz
Искам да го направя по този начин защото може да бъдат добавени защити от всякакъв вид и да имам във всеки един момент показание за тока на някакъв дисплей...
Относно транзисторите е лесна работата защото могат да се намерят 100A 40v например за по няколко левчета...
Общо взето си мисля, че ако е направено по най простата схема може да се върже под 100 лева като цена цялото начинание...
Другото, което ми се върти в главата е това, че в едно ATX захранване от порядъка на 1200W за 12-те волта има 8 транзистора или при 1500 ватовите слагат по 12 въпреки, че в единия случай имаме 100A товар за които се грижат транзистори способни да прекарат 800А ток...
По пътя на логиката на мен биха ми трябвали не повече от 16 транзистора, че да направя обратното... |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Фикри Нури Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Ное 18, 2012 20:19 Заглавие: |
|
|
Ползвай крушки от автомобили. За 5 волта няколко крушки за 6 волта. За 3 волта по същия начин, вързани паралелно. Цената им е по 60 стотинки. _________________ http://www.velox-systems.eu/
В скайпа: filikon |
|
Върнете се в началото |
|
 |
hidrazin Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Ное 18, 2012 20:29 Заглавие: |
|
|
Автомобилни крушки са съвсем неподходящи за натоварване на ATX.
Е, разбира се ако не искаш да им пробваш защитите от късо на изхода. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
bvgdzk Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Ное 18, 2012 20:51 Заглавие: |
|
|
Лампи включени подходящо и генератор на ток -100 -тина вата за плавното увеличаване на товара.Намират се тук там лампи и 500 вата на 24 волта или пък от прожектори.Ама без опити работата няма да мине  _________________ няма сложни неща в техниката-трябва само да се досетиш и да ги направиш
акъл -полезен ми дай ---------пари сам ще си направя
Обучение за работа с PROTEL99 |
|
Върнете се в началото |
|
 |
gueswhoaz Опитен потребител

Регистриран на: 13 Юни 2009 Мнения: 602 Местожителство: По света и у нас
|
Пуснато на: Нед Ное 18, 2012 23:37 Заглавие: |
|
|
Транзисторите са ти най-малката грижа. Радиаторите, които ще ти трябват за да разсеш 2kW ще струват най-много. Да не говорим, че ще са супер обемни. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Ное 18, 2012 23:42 Заглавие: За товара |
|
|
Kartoff, ами чети по-внимателно в пдф-а. Тия 50V са максимални, а не минимални, хората и графика са дали - има лимит по мощност, ток и напрежение. В зависимост от модела. Примерно EL 2K-50-200 има минимално съпротивление от 4милиома, или можеш да натовариш с до двеста ампера всяко захранване с напрежение от 0.8 до 10V. От 10 до 50V вече ограничението е по мощност, примерно на 12V - максимум 166А, на 50V - само до 40А. Под 0.8V ограничението идва от минималното съпротивление, просто на 0.4V не може пусне повече от 100А.
За цената - като не ти харесва, правиш си някаква самоделка. И тя няма да е евтина - примерно 50ватов резистор струва десетина лева, без радиатора. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
TIReX Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Ное 19, 2012 0:29 Заглавие: |
|
|
Как може да си реализираме ограничение по мощност без микроконтролер?
Дали ще стане някакво умножение с ОУ? _________________ http://www.zahranvane.com |
|
Върнете се в началото |
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|
|
|