Форум за електроника Форуми Форум за електроника

Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
 
 Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Service Manual Search :   Enhanced by: Jabse.com : българската търсачка
AOC LM520A проблем с инвертора

 
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти на компютърна и офис техника-Computer and office equipment
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
bramin
Опитен потребител
Опитен потребител


Регистриран на: 21 Яну 2007
Мнения: 263
Местожителство: Plovdiv

МнениеПуснато на: Съб Май 29, 2010 7:47    Заглавие: AOC LM520A проблем с инвертора Отговорете с цитат

Имам това мониторче,но за съжаление има проблем с инвертора.
Като го включа лампите светват за около 3 сек. и след това осветлението изгасва.
Като стои около 30 мин. включен монитора към захранването,инветрора или сам стартира осветлението или като задействам ON/OFF бутона.
Някои от вас ремонтирал ли е такъв монитор да ме насочи със схема или съвети какво може да става.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
pepi_voinishki1957
Опитен потребител
Опитен потребител


Регистриран на: 03 Фев 2006
Мнения: 3738
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Съб Май 29, 2010 8:22    Заглавие: Отговорете с цитат

Не ти трябва схема,сменяй електроилитни кондензатори нищо, че не са надути.
_________________
"Само най-мъдрите и най-глупавите не се поддават на обучение." Конфуций
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
bramin
Опитен потребител
Опитен потребител


Регистриран на: 21 Яну 2007
Мнения: 263
Местожителство: Plovdiv

МнениеПуснато на: Нед Май 30, 2010 14:48    Заглавие: hi Отговорете с цитат

Колегата dyp7 хубаво ме подсети,че трябваше да запиша модела на инвертора но и това ще стане скоро.
Днес отворих монитора и там на захранващата букса,която влиза в инвертора има един филтриращ кондензатор със стойност 150mF/30V.
Като го замерих направо се учудих на утечката,която отчете.
Показваше едва 300nF,а на корпуса му пишете че е 105 градуса,но уви.
Нямаше издуване и пр.
Освен него има още един електролит на 2,2Mf,но тои е здрав.
Пробвах монитора и пак подсветката пали и гасне.
Явно ще трябва да се коригира и нещо друго.
Smile

Точният модел на инвертора е SAMPO QPWBGL835IDG.
Интересното,е че никъде не намирам инфо за него.
Много прилича на този от линка:
http://www.lcdpart.com/Products/qpwbgl9151dg.html
Ако знам дали пистите на всички SAMPO инвертори са универсални направо ще взема от друг монитор за проба.

проблема е локализиран,изгорели са DTC144WKA и DTA144WKA
ако не намеря оригиналите с какво мога да ги заменя като аналози
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
RC
Опитен потребител
Опитен потребител


Регистриран на: 22 Фев 2003
Мнения: 13203

МнениеПуснато на: Вто Юни 01, 2010 12:38    Заглавие: Отговорете с цитат

Това са т.н. "цифрови транзистори", така че се убеди наистина ли са "изгорели" Exclamation
Лесно могат да се "моделират", ако наистина те са причината.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Bojilov
Опитен потребител
Опитен потребител


Регистриран на: 02 Май 2004
Мнения: 15426
Местожителство: Обрулистан-гр.Сбърканбург

МнениеПуснато на: Вто Юни 01, 2010 12:46    Заглавие: Отговорете с цитат

Има ги по всеки магазин за чаркове.Но се съмнявам че по-скоро са си здрави.
_________________
Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
bramin
Опитен потребител
Опитен потребител


Регистриран на: 21 Яну 2007
Мнения: 263
Местожителство: Plovdiv

МнениеПуснато на: Вто Юни 01, 2010 18:53    Заглавие: hi Отговорете с цитат

Смених въпросните цифрови транзистори.
Мои познат прегледа под микроскоп гнездата на платката,където се монтират и констатира,че са заляти с нещо понеже има ерозия и по спойките.
Сетих се,че ликражният кондензатор които смених може да е протекъл и да е окъсил въпросните транзисторчета.Всъщност на платката те са на 2мм. от въпросният кондензатор.
Обновихме спойките и сега всичко работи нормално.
Учудвам се на какви бели е способен един електролит.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Потърси "AOC LM520A проблем с инвертора" в магазин за електроника Pulsator.bg : БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА над 90 лв.

Покажи мнения от преди:   
Потърси "AOC LM520A проблем с инвертора" в Интернет



Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти на компютърна и офис техника-Computer and office equipment Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

 
Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети