Форум за електроника Форуми Форум за електроника

Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
 
 Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Service Manual Search :   Enhanced by: Jabse.com : българската търсачка
Малко проблеми с траф.
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща
 
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
xu6thuklx
Нов потребител
Нов потребител


Регистриран на: 08 Фев 2009
Мнения: 46
Местожителство: Плевен

МнениеПуснато на: Вто Май 26, 2009 21:49    Заглавие: Малко проблеми с траф. Отговорете с цитат

Здравейте!
Преди време пуснах тема за едно АТХ захранване, но не получих нужната помощ и се отказах от него.
Хванах един магнитопровод, мерих сечението, изчислих трансформатор и получих 14V 6A. Взех 10А грец и го сложих на едно крайно стъпало, да, ама не. При включването при компютъра(втори етаж) усещам трафа как мърда кутията, на монитора излизат едни черти, колони сфистят, бе мазало с една дума. При включването в работилницата (първи етаж) без колоните към стъпалото, трафа си бръмка съвсем лекичко, кутията си седи, абе тип топ. Двата контакта са занулени. Дайте идеи от какво може да е това нещо....
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
zmeios
Опитен потребител
Опитен потребител


Регистриран на: 08 Авг 2008
Мнения: 840
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Май 26, 2009 22:32    Заглавие: Отговорете с цитат

Пробва ли да завъртиш щепсела в гнездото на контакта и да видиш как се държи? Да нямаш проблеми в елинсталацията, полу-офазена нула, ей такива работи...
_________________
“Да се пазиш от кон отзад, от вол отпред, а от комунист отвред…”
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
mitcd
Опитен потребител
Опитен потребител


Регистриран на: 14 Окт 2004
Мнения: 641
Местожителство: BG

МнениеПуснато на: Вто Май 26, 2009 22:47    Заглавие: Отговорете с цитат

На друго място писах безопасно навиване.Което значи добра изолация на първичната, вторичната и спрямо магнитопровода.Вземи мултицет и нагласи на най големия обхват за съпротивление .След това мери на един от краищата на първичната към вторичната и към магнитопровода.Не трябва да имат никаква връзка по между си.И след като спомена че са ти занулени контаците. Къде си я вързал тая нула по трафа ,по кутията ???.Провери си пак изчисленията и виж дали не загрява прекалено.Също при такива самоделки ако се използва жица от нещо употребявано (бобина , друг траф)има вероятност да е паднало някъде лаковото покритие.Една намотка да се е опряла в друга или към магнитопровода пиши го аут.Не знам какъв точно ти е трафа но ако го залееш с лак ще дрънчи по малко.

Освен греца имаш и филтриращ кондензатор нали ???
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
bvgdzk
Опитен потребител
Опитен потребител


Регистриран на: 31 Авг 2008
Мнения: 549
Местожителство: ВАРНА

МнениеПуснато на: Сря Май 27, 2009 2:31    Заглавие: Отговорете с цитат

Когато правя такива неща ги изпробвам предварително.В твоя случай ннатовари трафа с някакъв друг товар по възможност близък до пределните възможности които си заложил за трафа.След това същата процедура с целия изправител.Така по лесно ще локализираш къде е причината.Успех!
_________________
няма сложни неща в техниката-трябва само да се досетиш и да ги направиш
акъл -полезен ми дай ---------пари сам ще си направя
Обучение за работа с PROTEL99
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
joda
Опитен потребител
Опитен потребител


Регистриран на: 08 Юли 2007
Мнения: 417
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Май 27, 2009 12:07    Заглавие: Отговорете с цитат

Заземяването (зануляването ако нямаш земя) ти е едновременно и маса за аудиосигнала защото кутиите (масата) на компютъра и усилвателя са занулени. Върху проводника свързващ земята (нулата) на контактите има пад на напрежение. Този пад влиза автоматично в аудиосигнала и в зависимост от инсталацията може не само да е съизмерим, но и много по-силен от аудиосигнала. Т.е. нужно е галванично разделяне между изходите на компютъра и входовете на усилвателя (маса и жила). Още по-зле става когато имаш ТВ-тунер на компютъра. Галваничното разделяне на аудиосигнала става най-лесно с аудиотрафче (2 бр за стерео). Ако не ти е много важно качеството вземи от стар преносим радиоприемник или просто питай по магазините. Тъй като сигнала от аудиокартата е по нискоомен е по-добре трафчеатата да са до усилвателя. Ще имаш по-малко смущения.
_________________
Човек обича да прави това което му се отдава. Аз обичам да правя нищо Smile
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
xu6thuklx
Нов потребител
Нов потребител


Регистриран на: 08 Фев 2009
Мнения: 46
Местожителство: Плевен

МнениеПуснато на: Сря Май 27, 2009 17:52    Заглавие: Отговорете с цитат

От изброените съвети, само този на joda не съм правил, но отрких факта, че ако кабела за входния сигнал(обикновен екраниран кабел) е включен към компютъра дава проблемация. Има филтрираща група кондензатори 6х4700мф свързани успоредно. Преди ги махнах, защото помислих че проблема е от тях. Довечера или утре ще ги добавя и ще тествам работата Smile
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
pepi_voinishki1957
Опитен потребител
Опитен потребител


Регистриран на: 03 Фев 2006
Мнения: 3738
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Май 27, 2009 18:07    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз предлагам един по прост метод само за проба -сложи по една лепенка на занулителните шини на шукото на компа и монитора и виж дали ще бръмчи.
_________________
"Само най-мъдрите и най-глупавите не се поддават на обучение." Конфуций
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
xu6thuklx
Нов потребител
Нов потребител


Регистриран на: 08 Фев 2009
Мнения: 46
Местожителство: Плевен

МнениеПуснато на: Сря Май 27, 2009 19:48    Заглавие: Отговорете с цитат

Малък напредък - Без закачено крайното стъпало, работи на 100000% перфектно и по пътя на логита в стъпалото ще търсим проблема. Отивам да подгрявам поялника.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
joda
Опитен потребител
Опитен потребител


Регистриран на: 08 Юли 2007
Мнения: 417
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Май 27, 2009 20:44    Заглавие: Отговорете с цитат

Кондензаторите разделят постоянната съставка от променливата, но не разделят галванично. При определени обстоятелства те биха защитили електрониката от по-големи поражения, смущенията обаче няма да премахнат. При положение че не си съвсем наясно какво става като се махне заземяването, не е добре да си играеш с шукото. За опит по-скоро занеси усилвателя до компа и ги включи в един разклонител. Ако изчезнат смущенията значи ти трябва галванично разделяне. Ако не изчезнат значи имаш проблем със захранването (изолация м/у намотките на трафа примерно). Пробвай и да включиш някакъв плеър в усилвателя преди да разкостиш крайните стъпала. А и обикновено проблемите при възбуждане са в свързването на масата (и връщане на сигнал от изхода във входа - проводниците не са с нулево съпротивление!). Ако усилвателя е самоделка то вероятно не си го 'доизпипал' още и при това положение е много чувствителен. Именно консумацията на крайните стъпала е причината да се връща сигнал през захранващите вериги и е нормално като ги махнеш да се успокои 'системата'. Т.е. това не означава че проблема е в тях.
_________________
Човек обича да прави това което му се отдава. Аз обичам да правя нищо Smile
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
xu6thuklx
Нов потребител
Нов потребител


Регистриран на: 08 Фев 2009
Мнения: 46
Местожителство: Плевен

МнениеПуснато на: Сря Май 27, 2009 21:32    Заглавие: Отговорете с цитат

Изпревари ме, включих го към плеър и проблемите изчезнаха. Дайте напъдствия какво да правя.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Потърси "Малко проблеми с траф." в магазин за електроника Pulsator.bg : БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА над 90 лв.

Покажи мнения от преди:   
Потърси "Малко проблеми с траф." в Интернет



Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща
Страница 1 от 3

 
Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети