Форум за електроника Форуми Форум за електроника

Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
 
 Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Търси в цяла България :   Enhanced by: Jabse.com : българската търсачка
Молям за помощ импусно захране.

 
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти на компютърна и офис техника-Computer and office equipment
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
tufata
Нов потребител
Нов потребител


Регистриран на: 12 Окт 2012
Мнения: 41

МнениеПуснато на: Сря Май 10, 2017 13:23    Заглавие: Молям за помощ импусно захране. Отговорете с цитат

Здравейте, искам да СИ попитам за няколко не ясни за мен фактора и реални случая.
Става въпрос за захранване 500 вата, изпълнено на база PWM чип, драйверни транзистори и полевак. Работещо в попу-мост режим. Конкретна схема нямам, тъй като е фабрично. Ситуацията е следната. Преместих захранващият блок, ако мога така да се изразя, на по-малка платка с цел по-компактно решение. След пускане, захранването не работеше както трябва.
При пускане, уж всичко изглеждаше нормално. Напрежението в изхода също. Реших, че цялата интервенция е минала успешно. След това закачих към захранването минимален товар, около 10 вата. Какво се случва - при подаване на мрежа, захранването тръгва за около 0.5с и веднага спира за около 0.5с. Така прави на равни интервали 3-4-5 пъти и след това се стабилизира и почва да работи. Прави изяви точно както когато беше в заводски вид и го претоваря но с над 500-600 вата , когато му се сработи защитата от претоварване. Тоест на такива периоди прекъсва когато се претовари.
Тогава разбрах, че нещо не е наред. Тоест в момента не държи ток. Мощността която трябва да изкара е 500 вата! Интересното е, че когато няма товар, дори този 10 вата който визирам за проба, то си тръгва нормално, нищо не грее, полевака е студен, консумацията ми е нормална. Тоест няма нещо което да го кара да се възбужда или да го натоварва допълнително. Всичко е е наред, но кача ли дори и минимален товар - почва да прави това.
Почнах да търся причини и така не можах да открия нищо видимо.
Единстеното което промених е че, намалих на дросела в изхода навиките с две по-малко. Реално се е е изменила неговата стойност, но не мисля, че е от там проблема, тъй като при 15 навивки 2 са незначителен процент за изявяване на проблема в такъв начален тест без значителни натоварвания.
Другото което е, дросела съм го поставил точно до трафа, без никакво разстояние. Това ме замисли дали няма да е проблем, още при самото проектиране на платката, но разглеждайки други готови решения, сметнах че не би трябвало да има проблем по индуктивен път м/у двата елемента. Пак казвам така прецених аз. Дали има и до каква степен, може да каже някой по-запознат.
Интересно стана, когато реших да поставя кондензатор, непосредствено след изправителните диоди, но преди индуктивността - тогава още пускането се поли едно голямо бум, и е ясно какво стана. Силовата част цялата леш.
Фабрично капацитети имаше само след индуктивността. Сега въпросът ми е, дали е гръмнало заради друго, въз база на общ проблем с предходният, или просто тези 1000мф които сложих преди индуктивността биха доведи до същият бум дори и при изправно? След индуктивността са около 3000-4000мф и няма проблем. Тази индуктивност с каква цел е, филтър, защита или стабилизация?
Това захранване както казах е полу-мост, а там не съм много запознат с материала.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
selekt8517
Активен потребител
Активен потребител


Регистриран на: 08 Апр 2013
Мнения: 62
Местожителство: Стара Загора

МнениеПуснато на: Вто Май 30, 2017 18:40    Заглавие: Отговорете с цитат

Не си написал марка и модел на захранването, гърмежа хубаво е след изправителни диоди, но не е ясно в "горещата" или "студената" част. Така като казваш 3000-4000uF се предполага, че става въпрос за вторичните? Не каза как ти бяха 12в., 5в. Има да сменяш една шепа електролити, диоди, резистори....какво стана, ново захранване 30 лева, ти ще дадеш 20 за части, ами ако не го оправиш. Дали си заслужава?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител


Регистриран на: 07 Яну 2004
Мнения: 6749
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Май 30, 2017 20:40    Заглавие: Отговорете с цитат

https://bgaudioclub.org/showthread.php?35151-%D0%9C%D0%BE%D1%89%D0%BD%D0%BE-%D0%B8%D0%BC%D0%BF%D1%83%D0%BB%D1%81%D0%BD%D0%BE-%D0%B7%D0%B0%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5/page10
Без някаква основа- трудно ще ти се изясни, ако ще и във БГМАМА да питаш !
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Потърси "Молям за помощ импусно захране." в магазин за електроника Pulsator.bg : БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА над 90 лв.

Покажи мнения от преди:   
Потърси "Молям за помощ импусно захране." в Интернет



Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти на компютърна и офис техника-Computer and office equipment Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

 
Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети